Anasayfa » Haberler » EDS nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır?
EDS nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır?

EDS nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır?

Gün geçtikçe artan teknolojilerle birlikte araçlarda kullanılan sistemler de gelişiyor. Bu teknolojiler sayesinde artık birçok araç daha güvenli olmaya devam ediyor.  Önceki yıllarda araçlar da çekiş sistemlerine ait herhangi bir teknolojik yenilik yapılmazken son yıllarda bu konuda da önemli gelişmeler yaşandı. Daha önceleri araçlarda hızlı kalkış yapıldığında aracın halk arasında çeker tekerleri olarak bilinen tahrik tekerleri bu ani hızlanmaya tepki veremeyerek patinaj yapmak zorunda kalıyordu. Bu durum çekiş sistemine de önem verilmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koyuyordu. Bu durum özelikle geçmişte gençlerin ve yarış severlerin haz kaynağı durumundaydı.

Günümüzde hala arkadan itişli otomobillerde ve yarış araçlarında bu hissiyata ulaşmak mümkün. Ancak geliştirilen bir takım çekiş sistemleri sayesinde artık bu haz kaynağı tarih olacağa benziyor. Öncelikle EDS den bahsetmeden önce diferansiyel den söz edelim. Diferansiyel, basit olarak aracın manevra yaparken iç tekerlerin dış tekerlerden dönüş hızı farklı olmasından dolayı aracın viraj dengesini ayarlamasına yardımcı olur. Diferansiyel, iki tekerlekten itişli araçlarda dört tekerlekten itişli araçlardan farklı olarak aracın çeker dingilinde sadece bir tane bulunur. Dört tekerlekten çekişli araçlarda ise her iki dingilde de yer alır ve istenildiği zaman iptal edilebilir. Peki EDS nedir? EDS yani (Electronic Differential Slipperry ) aracın dingilinde yer alan diferansiyel sistemine yardımcı olarak her iki tekerinde aynı oranda ve devirde dönüş yapmasını sağlamak için geliştirilmiş bir sistemidir. Bu sistem ne işe yarar ve nasıl çalışır? Bu sistem ABS ve ASR sistemleriyle de ilişkilidir.

Eds fren kontrol sistemiBu sistem, ABS de kullanılan sensörler aracılığıyla aşırı güç aktarılan teker ya da diğer tekere oranla az güç harcayan tekerleğin saptanması ve bu duruma müdahale edilmesine yarar. Bu sistem araç yaklaşık 30-40 km/s arasındaki hızlara ulaşana değin çalışmaya devam eder. Ancak sürücü isterse bu sisteme frene basarak ya da ayağını gazdan çekerek müdahale edebilir. Bunun haricinde ise araç tekerlekler arasındaki dengesini sağladığı anda bu sistem devre dışı kalır. Örneğin; sistem özellikle araçlar zor durumlarda kaldığında yani çamurlu, karlı ve yağmurlu zeminlerde dengeli bir biçimde hızlanması ve manevra yapabilmesine yarar. Artık, bu sisteminde yine birçok araçta donanımlar listesine girmeye başladığını söyleyebiliriz.

Soner ÜNLÜER

http://otolimit.blogspot.com.tr

Güvenli ve keyifli sürüşler…