Anasayfa » Haberler » TCS Nedir ve Ne İşe Yarar?

TCS Nedir ve Ne İşe Yarar?

Soner-Ünlüer1Kendinizi bir hayvan yavrusu olarak düşünün… Annenizden uzak bir yerlerde dolaşmaya çıktınız ve birdenbire derin bir çukura düştünüz. Küçüksünüz ve bedensel gücünüz yetersiz geliyor. Siz tüm gücünüzle çırpınıyorsunuz ve çukurdan çıkmaya çalışıyorsunuz. Ancak bir türlü çıkamıyorsunuz çünkü karşınızda engel yada engeller var. Bu örnekle birlikte size birazda olsa TCS sisteminin işleyişini zihninizde canlandırmaya çalıştım. Peki tam olarak ne bu TCS ne işe yarar dediğinizi duyar gibiyim. TCS yani Traction Control System olarak adlandırılan bu sistem Türkçe’de “Çekiş Kontrol Sistemi” şeklinde bilinir.

Bu sistemde hangi parçalar yer alır veya yardımcı olur?

Öncelikle, TCS sisteminin var olabilmesi için ABS sistemine sahip olmak gerekir. TCS’nin çalışabilmesi için ABS sisteminde var olan tekerlek hız algılayıcılarına ihtiyaç vardır. TCS bu algılayıcılar sayesinde aracın hangi tekerleğinin patinaja girdiğini tespit edebilir. Bu algılama işleminden sonra ilgili tekerin hızını düşürmek amacıyla patinajı önler.

TCS SistemiTCS’nin eksiksiz olarak çalışabilmesi için araçta ABS olması gerektiğini söylemiştim. TCS tüm işleri yapmak için şu parçalardan yararlanmaktadır; Teker hız algılayıcıları: Tekerlerin üzerinde bulunan ve tekerlerin dönüş hızını algılayan parçalardır. ABS hidroloği: Bu parçanın içindeki valfler her bir tekere giden fren basıncı miktarını ayrı ayrı kontrol edebilir. TCS patinaja giren tekerin hızını düşürmek için ABS hidroloğini kullanır ve ilgili tekere fren uygular. Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU): TCS’nin kritik durumlarda ne yapması gerektiğine burada karar verilir.

Peki bu sistem nasıl çalışıyor?

TCS’nin devreye girebilmesi için çekişin gerçekleştiği tekerlerden birinin patinaja başlamış olması gereklidir. TCS ise bunu ABS sisteminde yer alan teker hız algılayıcıları sayesinde anlar. TCS farklı durumlarda devreye girerek aracın patinaj yapan tekerini frenleyerek hızını azaltır. Şimdi örnek durumlarla sistemin nasıl devreye girdiğini anlatmaya çalışayım. TCS, ABS hidroloğini devreye sokarak patinaj yapan tekere fren uygular. Teker patinaj önleninceye kadar frenlenir. TCS, yakıt kısma valfi, yakıt enjektörü ve ateşleme tertibatına müdahale ederek motor gücünü düşürür ve patinaj yapan tekerlerin hızını azaltır. Daha öncede bahsettiğim gibi bu sistem ABS ile koordineli olarak çalıştırmaktadır.

TCS cekis-kontrol-sistemi Öyle ki. bu iki sistemin ortak çalışması sonunda ESP (Elektronik Stabilite Programı) sisteminin geliştirilmesini sağlamıştır.

 

 

 

 

 

 

 Soner Ünlüer

http://otolimit.blogspot.com.tr